İçeriğe geç

Acziyet Ne Demektir

Acziyet ne anlama gelir?

Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre böyle bir kelime yok; doğru kelime ‘acizlik’. Ancak bana göre ‘acizlik’ kelimesi, belki de kişilik, onur ve masumiyet gibi kelimelerin güçlü anlamlarından dolayı, çaresizlik kelimesinin ifade edemeyeceği en üst düzey çaresizliği daha iyi vurguluyor.

Acziyet ne demek din?

Fiziksel veya mali yetersizlik nedeniyle dini veya yasal yükümlülükleri ve işlemleri yerine getirememe veya eksik olma durumu. Fıkıh, bir kişinin mali veya fiziksel bir yükümlülüğe girme veya yerine getirme yeteneğidir.

Aczi ne demek hukuk?

Bu, icra dairesinin alacaklıya, alacaklarının ödenmemiş kısmı için icra işlemlerinin sonunda verdiği belgedir. Bu belge, icra dairesi tarafından herhangi bir ücret veya masraf olmaksızın otomatik olarak düzenlenir. İflas belgesi, alacaklının ödenmemiş alacaklarını ve ödenmemiş faizi ve takip masraflarını listeler.

Aczi ne demek TDK?

Çaresiz kelimesi; Dilimizde en çok kullanılan kelimelerden biri olarak kabul edilir. Çaresiz kelimesi; Arapça kökenli bir kelimedir. Yani; Birçok anlama gelir. Bunlardan bazıları; Beceriksiz, yeteneksiz, zayıf, işe yaramaz anlamına gelir.

Aczi ne demek?

Acziyet ikrarı: Allah ve sıfatları hakkında müteşabih âyetlerde anlatılanların maksadının ne olduğunu bilmenin mümkün olmadığını kabul etmek, işi Allah’a bırakmak ve bu hususta aciz olduğumuzu itiraf etmektir.

İnsanın acziyeti ne demek?

Kozmik doğal sınırlar (tıp ve teknoloji) içindeki çaresizliğin ortadan kaldırılması ve kozmik doğayı çarpıtarak ve yok ederek çaresizliğin, yani insanın kendisinin ortadan kaldırılması iki farklı durumdur. İnsanın acizliği bir ifadedir; bu belirlemeyi hem maddi hem de manevi olarak “insan olma” çerçevesinde yerine getirmek de meşrudur.

Acz hali ne demek?

İflas (borçları ödeyememe) kavramı İflas, borçlunun ödeme araçlarına sahip olmaması nedeniyle derhal ödenmesi gereken borçları geçici olarak ödeyememesidir. Bu terim İsviçre hukuk sözlüğünde Almanca terimler Zahlungs-sunfaehigkeit ve Fransızca terimler insolvabilité ile açıklanmıştır.

Borçlunun aczi ne demek?

Borçlunun yasal olarak talep edilen ödemeyi yapmak için yeterli varlığa sahip olmadığını kanıtlayan belgeye iflas belgesi denir. Bu belge icra dairesi tarafından düzenlenir. Alacaklı açısından, icra makamının alacaklıya icra işlemlerinden kaynaklanan ödenmemiş alacak kısmı için verdiği bir belgedir.

Yargıda acze ne demek?

6183 sayılı Kanun ile iflas durumu belirlenen borçluya “iflas belgesi” düzenlenir. İflas belgesinde takip aşamaları ve kalan borcun miktarı belirtilmelidir. İflas belgesinin düzenlenmesi borçlunun iflas ettiğini gösterir.

Acze düşmek nedir hukuk?

I. EBL Md. 143/I. maddesinde açıkça belirtildiği üzere, İş Göremezlik Belgesi; “Hacizli malların paraya çevrilmesi sonunda icra memurunun alacaklıya (ve bir nüshasını borçluya) verdiği ve takibe konu alacakların ödenmemiş tutarını gösteren belgedir.”

Acız mı âciz mi?

Dilimizde “çaresiz olmak” ve “çaresiz olmak” kelimelerini kullanırız. Aciz kelimesi de Arapça kökenli bir kelimedir (ʿāciz). Bir şapka ile yazılır ve “a” harfi uzatılır ve çaresiz olarak okunur. Zayıf, beceriksiz anlamına gelir.

Acz içinde olmak nedir?

Çaresiz kalmak MAKALENİN AÇIKLAMASI: Bir şeyi yapamayacak durumda olmak.

Acz ne demek edebiyatta?

Bu çaresizliğin sebebi “kimliğim adımın ilk harflerinde gizlidir” şeklinde ifade edilir: iktidarsızlık. Başka bir deyişle: çaresizlik “bir şeyden aciz olma hali, güçsüzlük”tür (Akalın vd. 2011:12).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir