Bafra’nın eski adı nedir?
Bafra’nın tarihi M.Ö.’ye kadar uzanmaktadır. 5000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bafra isminin; Kızılırmak’ın denize döküldüğü yerde ticaret gemilerinin yanaştığı koylarda kurulan ticaret evlerinin ismi olan Bafira isminden geldiği düşünülmektedir (M.Ö. 521’de Fenikeliler zamanında).
Bafra nasıl oluşmuştur?
Bafra Ovası alüvyon birikintilerinden oluşan bir ovadır. Bu alüvyon birikintileri Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü yerde etkili olmuştur. Bu da Bafra Ovası’nı oluşturmuştur. Bafra Ovası 56.000 hektarlık çok büyük bir alana sahiptir.
Bafra’nın neyi ünlü?
Bafra, pidesi, köftesi, nokul ve kremalı lokumlarıyla ünlüdür. Nokul, hamuruna ceviz ve kuru üzüm eklenerek yapılır. Balkaymak dondurması da ünlüdür. Günümüzde maalesef unutulan erik yemeği lezzetli bir yemektir.
Bafra hangi ülkeye ait?
Bafra, Türkiye’nin Samsun ilinde bir belediye ve ilçedir. Yaklaşık 1.500 km2’lik bir alanı ve 140.000’den fazla nüfusu kaplayan, Karadeniz’e 20 kilometre (12 mil) uzaklıkta, verimli Kızılırmak Deltası’nda bir yerleşim yeridir. Bafra, Türkiye’nin Samsun ilinde bir belediye ve ilçedir. Yaklaşık 1.500 km2’lik bir alanı ve 140.000’i kaplayan, Karadeniz’e 20 kilometre (12 mil) uzaklıkta, verimli Kızılırmak Deltası’nda bir yerleşim yeridir.
Samsun’un eski adı ne?
Türk orduları döneminde Samsun, Danişmendliler tarafından kuşatıldıysa da alınamadı. Anadolu Selçukluları döneminde Samsun’un Müslüman yerleşimleri 1.
Samsun Bafra hangi Türk boyu?
Samsun ve çevresindeki Türk yerleşimlerinin kökeni büyük ölçüde Oğuz boylarına dayanmaktadır.
Bafra’nın anlamı nedir?
İlçenin adı M.Ö. 521 yılında Fenikeliler döneminde ticaret gemilerinin yanaştığı koylara inşa edilen ticaret evlerine verilen “bafira” veya “bavra” isminden geldiği sanılmaktadır. Luwi dilinde Kızılırmak’a verilen “Ba-Hura” (Büyük Nehir) isminden geldiğini söyleyenler de vardır.
Bafrayı hangi akarsu?
Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü yerde taşıdığı alüvyonlu tortularla oluşan delta ovaları ve sulak alanların bir kompleksidir. Samsun İli’nin Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerinin sınırları içerisinde yer almaktadır.
Bafra kaç ilden büyük?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre nüfusu 142.761 olarak bildirilen Bafra, nüfus bakımından 4 ili geride bıraktı. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Bafra, dört ilden daha fazla nüfusa sahip.
Bafranın kaç köyü var?
Bafra’nın Köyleri; Bafra’da toplam 117 köy bulunmaktadır.
Samsun’un en meşhur yemeği nedir?
Bafra pidesi, Samsun’un meşhur yemekleri listesinde ilk sıralarda yer alan lezzetlerden biridir. Öte yandan Samsun’un mutfak kültüründe de oldukça önemli bir yere sahiptir. Şehrin Bafra ilçesiyle özdeşleşen bu pidenin en önemli özelliği ise kapalı olması ve genellikle kıyma içermesidir.
Bafra’da ne yetişir?
Bafra Ovası’nın bitkisel üretim deseninde kış sebzeleri, yaz sebzeleri ve tahıllar, özellikle pirinç üretimi önemli bir yer tutar. İlçelerin coğrafi yapısına bakıldığında, az gelişmiş ilçeler gelişmiş ilçeler gibi bir kuşak oluşturmaz ve tepeler ve yükseltiler yüksektir.
Samsunluların kökeni nereye dayanıyor?
Yerleşim tarihi M.Ö. 60’lara kadar uzanıyor.
Bafra ilçesinin en yetkili kişisi kimdir?
Dr. Mustafa ALTINPINAR – Bafra Kaymakamı
Samsun halkının kökeni nedir?
Yerleşim tarihi M.Ö. 60’lara kadar uzanıyor.
Kara Samsun ismi nereden gelir?
Yangını şehir surlarının dışından gözlemleyen Türkler, siyah dumanın haftalarca için için yanması nedeniyle şehre “Kara Samsun” adını verdiler. Bu isim bugün hala halk arasında kullanılmaktadır.
Bafranın kaç köyü var?
Bafra’nın Köyleri; Bafra’da toplam 117 köy bulunmaktadır.
Çarşamba nerenin ilçesidir?
138.