İçeriğe geç

Dosyalar Hangi Durumda Birleştirilir

Davalar hangi aşamada birleştirilir?

(1) Aynı yargı çevresindeki aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde açılan davalar, ilk davanın açıldığı mahkemeye başvurulması üzerine veya kendiliğinden, aralarında bağlantı varsa davanın her aşamasında birleştirilebilir.

Birleştirme ne zaman talep edilir?

İlk davanın açıldığı mahkeme, başvuruyu kabul edip davaların birleştirilmesine ilişkin nihai kararını verdiği andan itibaren bu karara bağlıdır. Yine, birleştirme davanın herhangi bir aşamasında talep edilebilir. Bu durumda birleştirme yalnızca tarafların talebi üzerine gerçekleşebilir.

Karar türü birleştirme ne demek?

İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.

Birleştirme kararı kesin mi?

Birleşme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3). Birleştirme kararını veren mahkeme (ikinci davanın açıldığı mahkeme) bu kararla davadan çekildiği için birleştirme kararı kesin karar olup, bu karara karşı yalnızca istinaf yoluna başvurulabilir.

Dosyalar ne zaman birleştirilir?

HMK No. 6100 (Hukuk Muhakemeleri Kanunu) Tam Metin Bu durumda, aynı yargı çevresindeki aynı derece ve kapasitedeki hukuk mahkemelerinde açılmış davaların birleştirilmesine, talep üzerine veya kendiliğinden hüküm verilinceye kadar her zaman karar verilebilir.

Birleştirme kararı İstinaf’a tabi mi?

“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.

Birleştirme işlemleri nelerdir?

Tevhid; İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddelerine göre tapu sicilinin ayrı sayfalarında aynı parsel numarasıyla kayıtlı bulunan bitişik iki veya daha fazla parselin, ilgilinin talebi üzerine sicilde ayrı bir sayfaya tescil edilerek tek bir tapu senedi halinde birleştirilmesi işlemidir.

Birleştirme talebi nedir?

Dosyaların birleştirilmesi talebine örnek; Konusu ve tarafları aynı, referans numaraları farklı ancak aynı olan iki ayrı dosyanın birleştirilmesi talebine örnek olup, bu dosyalardan birinde verilen kararın diğerini de etkilemesi söz konusudur.

Bekletici mesele hangi durumlarda yapılır?

Açık sorular, bir davanın duruşması sırasında ortaya çıkan ve davanın değerlendirilebilmesi veya kapatılabilmesi için başka bir yetkili makam tarafından çözülmesi gereken konulardır. Ön sorular, bir davanın devam edebilmesi veya davada bir karar verilebilmesi için çözülmesi gereken konuları ifade eder.

Birleştirme nedir hukuk?

Birleştirme (veya tevhid), talep üzerine yapılan bir tapu işlemidir. Bunun tersi, ayrı tapuları olan ve birbirine bitişik olan arazi veya parsellerin tek bir tapu altında birleştirilmesi süreci olan eleme sürecidir.

Dosya neden tefrik edilir?

Ayrılma, birden fazla sanığın bulunduğu dosyalarda birlikte görülen davaların ayrılması anlamına gelir. Birlikte açılan veya sonradan birleştirilen davalar, savcının veya tarafların talebi üzerine veya hâkimin re’sen gerekli görmesi halinde yargılamanın herhangi bir aşamasında ayrılabilir.

Birleşen dava dilekçesi kime tebliğ edilir?

İçtihatların Birleştirilmesi Kararı’ndaki bu sonuç çelişkileri ortadan kaldırmıştır. İcra takibine hakkında dava açılan borçlu, avukatı aracılığıyla takibe itiraz etse bile, alacaklının itirazının kaldırılması halinde, başvurunun asıl borçluya (borçlunun kendisine) bildirilmesi gerekmektedir.

Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?

HUKUK MAHKEMESİ KARARLARININ CEZA YARGILAMASINA ETKİSİ İlke olarak ceza ve hukuk mahkemesi kararları birbirini etkilemez.

Hangi kararlar kesin hüküm teşkil eder?

HMK 297/2. Madde hükmüne göre mahkeme her başvuru hakkında olumlu veya olumsuz karar vermek zorundadır ve Medeni Kanun’un 303/2. Maddesi. Maddede “Hüküm, yalnızca davada ileri sürülen iddialar veya karar verilen karşı dava ile ilgili olarak kesin hükümdür.” hükmü yer almaktadır. Hükümler fiyata dahildir.

Aynı konudan tekrar dava açılır mı?

Bu bağlamda doktrinde belirtildiği üzere, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak daha önce aynı konuda dava açılmışsa ve bu dava derdest (derecede) iken dava açılması mümkün olmayıp, aynı vakıalar (uyuşmazlık) yeni bir davanın konusunu oluşturmaktadır.

Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?

HUKUK MAHKEMESİ KARARLARININ CEZA YARGILAMASINA ETKİSİ İlke olarak ceza ve hukuk mahkemesi kararları birbirini etkilemez.

Ceza davalarında birleştirme kararını kim verir?

a-Birleştirme CMK’nın 10. maddesinde ayrıca, görülmekte olan davaların birleştirilmesi ve ayrılması hususu da yer almaktadır; “(1) Yargıtay, kovuşturma evresinin her aşamasında, birbiriyle ilişkili ceza davalarının birleştirilmesine veya ayrılmasına karar verebilir.

Birleştirme talebi nedir?

Dosyaların birleştirilmesi talebine örnek; Konusu ve tarafları aynı, referans numaraları farklı ancak aynı olan iki ayrı dosyanın birleştirilmesi talebine örnek olup, bu dosyalardan birinde verilen kararın diğerini de etkilemesi söz konusudur.

Davaların ayrılması nedir?

Davaların ayrılması, soruşturma aşamasında tek bir esasa göre ele alınan davaların yeni bir esasa göre ayrı ayrı görülmesi anlamına gelir. Mahkeme, yargılamanın herhangi bir aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden, yargılamanın daha iyi bir şekilde akmasını sağlamak amacıyla davaları ayırmaya karar verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Beykent Escort